• De do’s en don’ts bij beoordelen in Brightspace

uitleg

Brightspace biedt een mooi beoordelingssysteem, mits je de juiste knoppen weet in te drukken. Het uitproberen kost tijd, en dat willen we je graag besparen.

Lees daarom deze pagina om erachter te komen welke dingen je juist wél moet doen (do’s), en welke dingen juist niet (don’ts).

Do's

  1. Maak de opdracht tijdig aan. Zo krijgen je studenten een overzicht van alle in te leveren opdrachten.
  2. Beschrijf duidelijke instructies. Staan ze al beschreven? Plaats in je instructies eventueel een (quick)link naar de opdrachtomschrijving. Verwijs eventueel naar een rubric/beoordelingsformulier.
  3. Wil je de producten van specifieke klassen of groepen kunnen inzien? Gebruik de filteroptie in Brightspace en selecteer de beoogde klas/groep. Vergeet niet om elke keer op ‘Apply’ te klikken.
  4. Wil je de beoordeling achteraf kunnen exporteren? en/of wil je de student een overzicht geven van behaalde resultaten in Brightspace? Maak een Grade Item aan bij het aanmaken van een opdracht.
  5. Vergeet bij het aanmaken het tabblad ‘Restrictions’ niet te bewerken. Maak de opdracht hier zichtbaar en stel een deadline (due date) in. Deze verschijnt vervolgens ook in de Calendar van het vak, en deze wordt in Brightspace benadrukt bij het naderen van de datum.
  6. Plagiaatcontrole toepassen? Activeer de plagiaatcontrole direct na het aanmaken van de opdracht (via Administration > Plagiarism Checker). Alle ingeleverde documenten worden vervolgens gescand.
 • Photo by Nghia Le on Unsplash

Don'ts

 1. Maak je opdracht niet aan via ‘Upload/Create’. Hier krijg je namelijk een beperkte set aan opties te zien. Zo is het via deze weg niet mogelijk om rubrics te gebruiken.
 2. Stel geen ‘start-‘ en ‘end-date’ in. Deze worden vaak verward met ‘relevant vanaf’ of ‘relevant tot’.  In de praktijk maak je een element (on)toegankelijk, wat niet altijd de bedoeling is.
 3. Als je meerdere producten beoordeelt, is het meestal wenselijk om jouw beoordeling in eerste instantie als concept (‘Draft’) op te slaan. Aan het einde kan je al je beoordelingen tegelijk publiceren.
 4. Sla de instellingen voor ‘Weight’ over. Als het goed is staat de juiste weging al in SIS ingesteld. Brightspace is in principe geen cijfersysteem, maar kan wel gebruikt worden om voorlopige feedback naar studenten te communiceren.

explanation

Wil je meer informatie over dit onderwerp, of ben je benieuwd naar sessies over dit onderwerp? Check ‘Bijeenkomsten’ of ‘Contact’ bovenin deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijs – Onderzoek FG & FBSV 2021