• Eerste Brightspace lunch & learns FG en FBSV zijn een feit!

Komend studiejaar stapt de HvA van de studiedelen in mijnHvA  over op Brightspace! Gebruikers zullen beamen dat dit een grote verbetering voor het onderwijs is. Met Brightspace wordt het mogelijk om je onderwijs flexibeler, actiever en efficiënter te maken. Voordat dit zover is, moet eerst iedereen met Brigthspace kunnen werken. Het komend half jaar zul je op verschillende manieren getraind worden in het gebruik van Brightspace. Ter inspiratie voor de trainingen worden een aantal demo’s georganiseerd in de vorm van een lunch & learn. Het doel is om docenten vanuit docent- en studentperspectief kennis te laten maken met een aantal handige functionaliteiten van Brightspace. Maandag 11-2 en donderdag 14-2 vonden bij respectievelijk FG en FBSV de eerste demo’s plaats. Binnenkort zullen er meer volgen, dus houd de bijeenkomsten-pagina in de gaten!

De demo bij FG werd gegeven door Kris Laan (beleidsmedewerker/adviseur onderwijsinnovatie en ICT, FG) en Joost Noordeloos (projectmedewerker Project Implementatie Brightspace). De demo bij FBSV werd gegeven door Joost Noordeloos en Thys de Haan (blended learning specialist Project Implementatie Brightspace). Het Project Implementatie ontwikkelt dergelijke demo’s en trainingen ten behoeve van de faculteiten. Er zullen dus meer sessies volgen. Kris en Thys namen de docentenrol op zich, Joost nam tijdens beide sessies de studentrol op zich.

  • Monique de Wolf (projectleider Implementatie Brightspace FG & FBSV) opende beide sessies om de context van het project te schetsen. Monique vertelde onder andere dat de behoefte vanuit het onderwijs de primaire aanleiding voor de aanschaf van Brightspace is geweest. Vervolgens schetste ze middels twee slides (zie afbeeldingen rechts) de plaats die Brightspace heeft binnen mijnHvA. Brigthspace vervangt namelijk alleen de studiedelen van mijnHvA!

  • Screenshots Powerpointpresentatie Demo Brightspace

Vervolgens namen Kris/Thys en Joost het stokje over. De docent- en studentrol kwamen om en om aanbod. Op deze manier kwam een fijne afwisseling tot stand van doelen die een docent heeft met zijn/haar onderwijs en hoe dit er voor een student uitziet in Brightspace. Deelnemers aan de sessie konden op ieder gewenst moment vragen stellen over de besproken functionaliteiten. Dit leverde leerzame discussies op! Aan de vragen en reacties vanuit de zaal merkte je dat de interesse van de meesten gewekt of versterkt werd. Het enthousiasme nam verder toe toen men zag hoe Joost via de ‘Virtual classroom’-tool binnen Brightspace aanwezig kon zijn bij sessie, terwijl hij zich ergens anders in het gebouw bevond. Andere studentactiviteiten die aan bod kwamen met daarbij de functionaliteit in Brightspace:  

Studentactiviteiten die tijdens de demo aan bod zijn gekomen

StudentactiviteitBrightspace-functionaliteiten
Wegwijs worden in de CourseAnnouncements en Quicklinks
Voorstellen aan klasgenotenDiscussion
Kennismaken met docentCreate a file
Groepsomgeving bekijkenGroups, Discussion, Peerfeedback en Release conditions
Voorbereidingsmateriaal bekijkenCreate a file
Quiz maken om kennis te checkenQuiz
Extra materiaal & award ontsluiten door score quiz (>55%)Release conditions
Digitaal overlegmoment met alle groepenVirtual classroom
Inleveren opdrachtAssignment
Peerfeedback van studenten op individueel hoofdstukFeedbackfruits

Onze algemene indruk was dat mensen enthousiast waren over de demo en over Brightspace. Men zag in dat Brightspace wel degelijk een stap voorwaarts is ten opzichte van de studiedelen van mijnHvA. Mensen kwamen echter ook tot het besef dat het een tijdsinvestering vraagt om het gebruik van Brightspace volledig onder de knie te krijgen. Wacht dus niet te lang en start alvast met de online cursus “Getting to know Brightspace”! Hopelijk tot bij de volgende lunch & learn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijs – Onderzoek FG & FBSV 2021