• Kennisclips maken met PowerPoint Recording

Met PowerPoint Recording kun je eenvoudig kennisclips maken door je bestaande presentatie PowerPoint in te spreken en te verrijken met video- en audiobestanden. PowerPoint Recording is standaard beschikbaar in PowerPoint vanaf Office 2016, en in Office 365 ProPlus. Het is de opvolger van de plug-in Office Mix die binnen oudere versies van PowerPoint beschikbaar was. De werking van PowerPoint Recording is nagenoeg identiek aan Office Mix.

Noot: In het voorjaar van 2019 wordt bij iedere medewerker op de beheerde ICT-werkplek een upgrade doorgevoerd waarbij Office 365 ProPlus geïnstalleerd wordt, als opvolger van Office 2013. Op dat moment is dus ook PowerPoint Recording beschikbaar op de beheerde ICT-werkplek.

Word je enthousiast door dit artikel en wil je hier al eerder gebruik van maken? Dan kun je vanaf begin 2019 zelf via het Software Center alvast Office upgraden. Zie: https://az.hva.nl/medewerkers/onderwijs-en-opvoeding/az-lemmas/medewerkers/hva-breed/its-si/ict-werkplek/nieuw-office-pakket/nieuw-office-pakket.html. Vanaf begin 2019 wordt het ook mogelijk voor HvA-medewerkers om Office 365 ProPlus gratis op eigen devices te installeren.

Studenten kunnen Office 365 ProPlus al zelf gratis downloaden via SURFspot. Ook zij beschikken daarmee over de mogelijkheid om kennisclips met PowerPoint Recording te maken.

uitleg

In onderstaande video legt Pieter van Langen, informatiemanager bij FOO, kort en bondig uit welke functies PowerPoint Recording biedt. De video is gemaakt met PowerPoint Recording waardoor je direct een goede impressie krijgt van de mogelijkheden:

toepassing

PowerPoint Recording maakt het ontzettend makkelijk om kennisclips te maken die je kunt inzetten in het onderwijs ten behoeve van flipping the classroom, faciliteren van flexibele leerpaden, etc. De basis van de kennisclip wordt gevormd door een presentatie die je maakt in PowerPoint. Je begint dus met het maken van slides zodat je een consistent verhaal hebt, passend bij de doelgroep, om een bepaald (leer)doel te bereiken.

Je kunt daarna:

  1. Media invoegen op diverse slides. Je kunt een reeds bestaand (rechtenvrij) video- of audiobestand insluiten. Daarnaast kun je ook eigen scherm-opnamen maken, waarin je bijvoorbeeld handelingen in een applicatie demonstreert.
  2. De resterende slides inspreken. Dat kun je doen met uitsluitend audio, of met een embedded weergave vanuit je webcam waardoor je ook als spreker zichtbaar bent. Tijdens het inspreken kun je gebruik maken van de reguliere animaties die je in de PowerPoint hebt opgenomen. Maar je kunt ook live annotaties in de slide maken die bij het afspelen op het juiste moment verschijnen.

De PowerPoint is nu niet meer een verzameling van dia’s, maar er zijn videobeelden, geluidsopnames of (web)camerabeelden aan toegevoegd. De verrijkte PowerPoint kun je op meerdere manieren opslaan en delen:

  1. Als PowerPoint-bestand. Het bestand is wel (veel) groter door de ingebedde video/audio. Derden kunnen na downloaden van het bestand het dan ook eenvoudig delen (slides, video’s, etc.) uit het bestand halen, bewerken en verder verspreiden.
  2. Als PowerPoint-presentatie. Het bestand is dan ‘afgewerkt’ als presentatie en speelt automatisch af in de presentatiemodus. De luisteraar heeft dan de ‘regie’. Hij/zij kan zelf per slide door de presentatie navigeren. Als je het document verspreid via de digitale leeromgeving, dan zal de student het wel eerst moeten downloaden voordat hij/zij het kan afspelen.
  3. Als videobestand. Je exporteert dan de presentatie als mp4-bestand. Deze kun je vervolgens delen als bestand, direct uploaden in de digitale leeromgeving (Brightspace), of uploaden op een videoplatform zoals MyMediaSite en vervolgens delen of embedden (bijv. in de digitale leeromgeving). Wanneer je hiervoor kiest, dan worden slides zonder audio of beeld voor een vooraf ingestelde tijd getoond. Hoewel het exporteren een extra handeling vereist, is deze wijze vaak wel aan te raden.

Functies in PowerPoint

De bovenstaande functies vind je in PowerPoint onder de tab ‘Recording’ in het lint van de applicatie (zie onderstaande figuur).

Wanneer je een audio- of videobestand gemaakt of ingevoegd hebt, dan komen daarvoor extra instellingen beschikbaar in het lint onder het tab ‘Playback’. Deze geavanceerde instellingen geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid om het volume per slides bij te stellen (zie onderstaande figuur).

Tips

  • Het maken van een goede kennisclips begint staat of valt met de inhoudelijke voorbereiding. Besteed dus veel aandacht aan de boodschap en de verhaallijn.
  • Streef niet naar een professionele productie. Studenten waarderen het enorm wanneer de kennisclip persoonlijk over komt. Het is niet erg als je even aarzelt, of jezelf verspreekt.
  • Experimenteer! Je kunt per slide de opname aanpassen zonder dat je werk verliest. Ben je niet tevreden, of zit er een foutje in? Vervang alleen de opname op die ene slide en verspreid de verbeterde kennisclip opnieuw.
  • Gebruik sneltoetsen! Met de combinatie Shift+i kun je tijdens het opnemen binnen een slide de opname pauzeren en hervatten. Daarmee kun je steeds even denkruimte inlassen om te zorgen dat je verhaal goed blijft lopen.
  • Begin eenvoudig, kijk en luister zelf terug. Vraag feedback aan collega’s en studenten.

inspiratie

Toekomst

In de toekomst zullen nieuwe mogelijkheden ontstaan door integratie van de Office 365 ProPlus applicaties met online samenwerken in Office 365. De belangrijkste ontwikkeling voor de beschreven toepassing is het embedden van Quizzes met Microsoft Forms in de presentatie. Daarmee kun je de presentatie interactief maken. Wanneer deze mogelijkheid beschikbaar komt binnen de HvA zullen we dit actief via deze site delen.

Op internet zijn op diverse plekken tips & tricks te vinden voor specifieke functies in PowerPoint en PowerPoint Recording. Bijvoorbeeld:

Heb je goede tips voor collega’s? Deel ze hieronder door te reageren op dit artikel.

Geef een reactie

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijs – Onderzoek FG & FBSV 2021