Interactie tijdens een (werk)college vergroot de effectiviteit van het college, bijvoorbeeld door studenten tijdens een hoorcollege of werkgroep te laten stemmen. Je kunt natuurlijk één op één met studenten in gesprek gaan of met de hele groep discussiëren. Daarnaast kun je de mening van studenten inventariseren door hen de hand te laten opsteken; dit is echter niet anoniem waardoor studenten elkaar kunnen beïnvloeden.
Via internet voting kun je studenten anoniem en onbevooroordeeld laten stemmen. De (anonieme) resultaten kunnen meteen worden weergegeven of pas zichtbaar worden gemaakt als iedereen heeft gestemd. Deze tools zijn vaak ook geschikt om een quiz te maken, bijvoorbeeld om je hoorcolleges interactiever vorm te geven.
HvA Beeldbank (FT)
Deze manier van stemmen en quizzen zet je voor verschillende doeleinden in:
We hebben de volgende tools geselecteerd voor online stemmen en quizzen; er zijn nog vele andere te vinden. Kies de tool die het beste bij jouw vak past. Elke tool heeft eigen voordelen en tekortkomingen:
In Brightspace is het met de tool ‘Quizzes’ ook mogelijk om een quiz af te nemen onder je studenten. De tool is zeer geschikt om formatief mee te toetsen. Je kunt studenten bijvoorbeeld voorafgaand aan de les een quiz laten maken zodat ze hun kennisniveau kunnen testen. Het is natuurlijk ook mogelijk om tijdens de les een Brightspace-quiz af te nemen. Voordelen zijn dat studenten bekend zijn met de leeromgeving en dat de quiz binnen een veilige HvA-omgeving wordt afgenomen. Nadelen: bij eerste gebruik vraagt het een kleine tijdsinvestering om de quiz klaar te zetten en de rapportage van de resultaten ziet er voor direct gebruik tijdens de les minder aantrekkelijk uit. Het leuke aan tools als Mentimeter en Kahoot is dat je een wedstrijdelement kunt creëren en dat resultaten aantrekkelijk gevisualiseerd worden op het grote scherm.
Gebruik de gratis versies van de tools niet om onderwijsevaluaties af te nemen. Voorkom dat er persoonsgegevens gedeeld worden met tools waar de HvA geen licentie voor heeft.
Onderwijslab FT
Je hebt nog geen lijsten, maak er eerst een aan.