• Tools voor stemmen en quizzen

uitleg

Interactie tijdens een (werk)college vergroot de effectiviteit van het college, bijvoorbeeld door studenten tijdens een hoorcollege of werkgroep te laten stemmen. Je kunt natuurlijk één op één met studenten in gesprek gaan of met de hele groep discussiëren. Daarnaast kun je de mening van studenten inventariseren door hen de hand te laten opsteken; dit is echter niet anoniem waardoor studenten elkaar kunnen beïnvloeden.

toepassing

Via internet voting kun je studenten anoniem en onbevooroordeeld laten stemmen. De (anonieme) resultaten kunnen meteen worden weergegeven of pas zichtbaar worden gemaakt als iedereen heeft gestemd. Deze tools zijn vaak ook geschikt om een quiz te maken, bijvoorbeeld om je hoorcolleges interactiever vorm te geven.

 • HvA Beeldbank (FT)

 • Deze manier van stemmen en quizzen zet je voor verschillende doeleinden in:

  • om voorkennis studenten te testen
  • om studenten het verloop van het college te laten (mede)bepalen
  • als opiniepeiling, bijvoorbeeld om een discussie op gang te brengen
  • om studenten bewust te maken: welke kennis beheersen ze al dan niet?
  • als proeftentamen
  • als controlemechanisme voor jou als docent: heb ik iets goed uitgelegd?

We hebben de volgende tools geselecteerd voor online stemmen en quizzen; er zijn nog vele andere te vinden. Kies de tool die het beste bij jouw vak past. Elke tool heeft eigen voordelen en tekortkomingen:

 • Socrative is een van de bekendste quiztools in het onderwijs. Je kunt deze tool bijvoorbeeld gebruiken voor digitaal formatief toetsen of gewoon tussentijdse quizzen. Hier vind je een Nederlandstalige handleiding. De HvA beschikt momenteel niet over een Pro-licentie; het staat je uiteraard vrij om deze in overleg met je opleidingsmanager alsnog aan te schaffen.
 • Mentimeter is een soortgelijke tool met een zeer fraaie (live) vormgeving en vertoning van de resultaten. Mentimeter heeft net als Socrative een erg professionele uitstraling. Het downloaden van de Mentimeter PowerPoint plugin valt zeer aan te raden. Hiermee kun je Mentimeter direct in je PowerPointpresentatie gebruiken. Een betaald edu-account is aan te raden indien je deze tool vaker wilt gaan inzetten.

  • Kahoot is een laagdrempelige quiztool, gebaseerd op spelelementen. Als je ergens niet uitkomt, bekijk dan de Kahoot tutorial. En laat je vooral inspireren door deze ervaringen van een HvA-docent en -student. Kahoot kan in principe grotere groepen tegelijk aan.
  • Shakespeak is een Nederlandse quiztool, evenals Socrative zeer geschikt voor digitaal formatief toetsen. Shakespeak heeft als grootste voordeel dat je deze tool kunt integreren in je PowerPoint. Verder kan Shakespeak grotere groepen tegelijk bedienen.
  • Answer Pad heeft een unieke functionaliteit ten opzichte van de andere tools: je studenten kunnen ook tekenopdrachten uitvoeren – via een webbrowser of hun smartphone.
  • SurveyMonkey is een ideale tool om een enquête af te nemen tijdens je les.
  • Flippity maakt verschillende manieren van quizzen mogelijk. Omdat je quiz in een spreadsheet (Excel) staat, kun je deze makkelijk bewerken. Je kunt niet alleen scores bijhouden maar bijvoorbeeld ook badges maken.
  • Typeform maakt het mogelijk om heel laagdrempelig een enquête te maken die er nog mooi uitziet ook.

  In Brightspace is het met de tool ‘Quizzes’ ook mogelijk om een quiz af te nemen onder je studenten. De tool is zeer geschikt om formatief mee te toetsen. Je kunt studenten bijvoorbeeld voorafgaand aan de les een quiz laten maken zodat ze hun kennisniveau kunnen testen. Het is natuurlijk ook mogelijk om tijdens de les een Brightspace-quiz af te nemen. Voordelen zijn dat studenten bekend zijn met de leeromgeving en dat de quiz binnen een veilige HvA-omgeving wordt afgenomen. Nadelen: bij eerste gebruik vraagt het een kleine tijdsinvestering om de quiz klaar te zetten en de rapportage van de resultaten ziet er voor direct gebruik tijdens de les minder aantrekkelijk uit. Het leuke aan tools als Mentimeter en Kahoot is dat je een wedstrijdelement kunt creëren en dat resultaten aantrekkelijk gevisualiseerd worden op het grote scherm.

  Gebruik de gratis versies van de tools niet om onderwijsevaluaties af te nemen. Voorkom dat er persoonsgegevens gedeeld worden met tools waar de HvA geen licentie voor heeft.

 • Onderwijslab FT

Voordelen van SocrativeNadelen van Socrative
Werkt op computer, laptop, tablet en mobiele telefoonJe moet je er even in verdiepen als je het voor de eerste keer gebruikt
Er is een app voor studentenJe kunt niet meer dan 50 studenten tegelijk ermee laten werken in de gratis versie
Gratis en er is geen registratie noodzakelijk voor stemmende studenten
Look & Feel: enthousiasmerend en interactief
Spelelementen (bijvoorbeeld teams) kunnen worden ingebouwd
Voordelen van MentimeterNadelen van Mentimeter
Zeer fraaie vormgeving en live vertoning resultatenGratis account biedt beperking in aantal vragen per presentatie
Werkt op computer, laptop, tablet en mobiele telefoonMentimeter mag bij een gratis account je vragen anonimiseren en gebruiken om anderen te inspireren (is niet perse een nadeel, maar wel belangrijk om te weten
Zeer eenvoudig te bedienen
Mentimeter Powerpoint plugin
Voordelen van KahootNadelen van Kahoot
Werkt op computer, laptop, tablet en mobiele telefoonVragen worden enkel op het scherm van de docent weergegeven, niet op het scherm van de student
Gratis en er is geen registratie noodzakelijk voor stemmende studentenMomenteel niet beschikbaar in het Nederlands. Uiteraard kun je wel in het Nederlands vragen en antwoorden formuleren, maar Kahoot zelf is in het Engels.
Look & Feel: enthousiasmerend en interactiefDe kleurrijke omgeving oogt kinderlijk en minder professioneel
Spelelementen (zoals punten en ranglijst) kunnen worden ingebouwd
Kan grote groepen aan
Voordelen van ShakespeakNadelen van Shakespeak
Werkt op computer, laptop, tablet en mobiele telefoonEr zijn soms wel wat veel opties
Heeft een add-in voor PowerPointDe add-in werkt alleen voor Windows PowerPoint; Mac gebruikers moeten naar de virtual desktop
Werkt ook (tegen betaling) bij grote groepen
Look & feel: enthousiasmerend en interactief
Voordelen van Answer PadNadelen van Answer Pad
Werkt op computer, laptop, tablet en mobiele telefoon (als app)De gratis versie heeft beperkingen
Maximaal 200 studenten mogelijk in de gratis versieMaximaal acht klassen voor de gratis versie
Je kunt verschillende type antwoorden vragen, inclusief tekenopdrachtenDe vragen komen niet in beeld
Serieuze look & feelGeen export van analytics mogelijk
Voordelen van SurveyMonkeyNadelen van SurveyMonkey
Werkt op computer, laptop, tablet en mobiele telefoonJe moet een betaald account hebben vanaf 10 vragen per enquête en als je meer dan 100 reacties per enquête wilt ontvangen
Gratis tot 10 vragen per enquête en 100 reacties per enquêteOmdat je verschillende type vragen kunt stellen is enige voorbereiding nodig
Je kunt verschillende type vragen stellenMinder de look & feel van stemmen, en oogt meer als enquêtetool
Geeft ook hints en tips over de beste manier om vragenlijsten op te stellen
Er is geen registratie noodzakelijk voor stemmende studenten
Beschikbaar in het Nederlands
Voordelen van FlippityNadelen van Flippity
Werkt met een spreadsheetHandmatig op ✓ of x drukken om score te bevestigen
Je kunt kiezen uit verschillende uitwerkingenJe moet nogal wat instructies volgen
Je hebt het internet niet nodig
Voordelen van TypeformNadelen van Typeform
Is heel eenvoudig in gebruikInlog is nodig
Ziet er aantrekkelijk uitNiet alle opties zijn gratis
Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijs – Onderzoek FG & FBSV 2021