• Gebruik van het SMART Board in DMH

Wat is het? Het SMART Board is een interactief touch screen dat specifiek is ontwikkeld voor gebruik in het onderwijs. Het scherm kan worden aangestuurd vanaf desktop of laptop, of vanuit de ingebouwde player.

Waarom? Bij de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding willen we eigentijds en activerend onderwijs kunnen verzorgen.

Aanpak? Dit artikel biedt je de basis voor de inzet van het SMART Board in jouw onderwijspraktijk. Binnen FBSV wordt verder ingezet op onderlinge kennisdeling en inspiratie over de mogelijkheden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor het inplannen van (specifieke) trainingen aan teams.

Vragen? Die kun je onderaan dit artikel stellen. We zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden en verwerken in de instructie. Ook verzoekjes voor kennisclips voor specifieke handelingen zijn van harte welkom. Je mag ook altijd contact opnemen via j.noordeloos@hva.nl.

Let op: Dit artikel wordt gedurende het collegejaar verder aangevuld met additionele informatie en instructies wanneer nieuwe functionaliteiten ter beschikking komen.

voorbereiding

Voor het basisgebruik van het scherm is nauwelijks speciale voorbereiding vereist. Hieronder lees je stap voor stap hoe je het scherm aansluit, opstart en gebruikt. We starten wel met een aanbeveling: gebruik in het leslokaal zo veel mogelijk je HvA-laptop! Natuurlijk is de desktop beschikbaar om op terug te vallen, maar op je eigen HvA-laptop weet je altijd waar je bestanden staan, hoe alles werkt, en heb je nooit problemen met opstarten of inloggen, etc.

Let op: Als je gebruik wilt maken van alle functies van het scherm, installeer dan wel vooraf de SMART software vanuit het Software Center op je HvA-laptop. Anders kun je alleen gebruik maken van basale touch en annotatie functionaliteit. Voor het installeren van deze Software… ga je naar het Start Menu in Windows,  selecteer je het Software Center bij de gepinde applicaties, en kies je voor het installeren van de Smart Notebook Software. Doe dat wel ruim van te voren, de gehele software is vrij omvangrijk waardoor het downloaden en installeren even duurt. Je kunt op dat moment wel gewoon verder werken op je laptop. Nadat de installatie afgerond is, vind je onder het startmenu van Windows bij de programma’s een map met ‘SMART Technologies’ waarin alle software staat weergegeven.

Indien je op een eigen laptop (geen HvA-laptop) gebruik wilt maken van de software, dan kun je deze gratis downloaden op https://support.smarttech.com/en/downloads. Je kunt daar kiezen of je de ‘Product Drivers and Ink’ wilt downloaden om alleen gebruik te maken van de rijke annotatie-functionaliteit, of ‘Notebook and Add-ons’ wilt downloaden voor de complete software suite. Wanneer je de suite installeert, dan krijg je ook een 45-dagen trial op Notebook voor de meest actuele versie die daarna terugvalt in ‘limited mode’.
NB: Permanent activeren van de software kun je doen via een Microsoft-account die is gekoppeld aan je HvA-ID. 

Aansluiten & Opstarten

  • De bediening van het scherm gaat volledig via het bedieningspaneel naast/onder de monitor van de desktop-pc in het lokaal (zie figuur). De bedieningsknoppen onderaan het Smart Board zelf zijn uitgeschakeld.

    Je start met het aanzetten van het Smart Board door op ‘ON’ te drukken. Het scherm start dan op en zal standaard als input voor de desktop-pc kiezen. Vervolgens maak je de keuze voor de door jouw gewenste input. : Tijdens jouw bijeenkomst kun je natuurlijk ook steeds wisselen tussen de input als de werkvorm daarom vraagt. Je kunt kiezen uit:

    1. PC
    2. Laptop
    3. Wireless

    Nadat de keuze door het scherm herkend is en actief is geworden, zal het licht ook gaan branden.

    De beschikbare functionaliteit vanaf desktop-pc of laptop zijn identiek. Bij keuze voor wireless heb je andere mogelijkheden (daarover later meer) en gaat de bediening verder volledig via het Smart Board zelf.

  • Bedieningspaneel Smart Board (foto Team ICT-FOO)

  • Wanneer je de laptop aansluit, dan heb je diverse keuzes (zie figuur). Je kunt kiezen voor VGA, HDMI of DisplayPort.  Het systeem herkent zelf welke aansluiting gebruikt wordt en zal dus altijd het beeld van jouw laptop tonen. Mocht je beeld niet zichtbaar worden, controleer dan of je scherm wel op ‘dupliceren’ staat.

    Let op: Als je de touch functionaliteit van het scherm wilt gebruiken vanaf je laptop, dan moet je ofwel HDMI ofwel DisplayPort gebruiken (dus niet VGA) én daarnaast ook de USB-kabel aansluiten! Daarnaast geven HDMI of DisplayPort ook de beste beeldkwaliteit. Ook wordt bij HDMI of DisplayPort beeld én audio doorgegeven, bij VGA moet je apart een audiokabel aansluiten. We raden dus gebruik van de (verouderde) VGA-aansluiting af.

  • Aansluitmogelijkheden Smart Board (foto Team ICT-FOO)

  • Voordat je start met jouw les kun je het scherm instellen op een fijne, ergonomische werkhoogte met de knoppen aan de onderrand van het Smart Board (zie figuur).

    Let op: Is er een defect, storing of ander probleem met de hardware in het lokaal, meld dat dan onmiddellijk bij de ServiceDesk. Bel daarvoor naar 020 595 1403.

  • Hoogte-instelling Smart Board (foto Team ICT-FOO)

vanaf desktop of laptop

Wanneer je de desktop-pc of eigen laptop als input neemt kun je het scherm voor reguliere presentaties gebruiken zoals je gewend bent. Daarnaast heb je extra mogelijkheden zoals gebruik van de touch bediening op scherm, en het maken van annotaties. Je vinger functioneert daarbij als ‘muis’, de stiften van het bord zijn voor annotatie.

Veel voorkomend zal zijn het gebruik in PowerPoint. Maak annotaties terwijl je presenteert met de stiften van het scherm. Sla tussentijds een kopie op (onder een andere naam, zodat je het origineel ook behoudt) en deel deze na afloop via de leeromgeving met je studenten.

Voor de meest rijke mogelijkheden is het verstandig om de speciale invoegtoepassing voor PowerPoint aan te zetten in de software (die je vanuit het Software Center hebt geinstalleerd). Dat doe je als volgt:
Start > All Programs > SMART Technologies >SMART Ink Settings > Microsoft Office instellingen > SMART PowerPoint-invoegtoepassing inschakelen > De SMART Ink-werkbalk voor PowerPoint tonen in presentatiemodus.

Je kunt ook in de Internet Browser (voorkeur: Internet Explorer) en in andere applicaties de annotatiefunctionaliteit ook gebruiken.

Voor voorbeelden van het gebruik van de rijke touch- en annotatiefunctionaliteit, bekijk de video: Smart Ink Getting Started.

wireless functionaliteiten

Bij keuze voor ‘wireless’ gebruik je het scherm direct met ingebouwde player, je hoeft dan dus geen desktop of laptop te gebruiken. Deze SMART iQ-player biedt o.a. de volgende functionaliteiten:

  • een interactief whiteboard (zie uitgebreide info hieronder),
  • een ‘shout it out’ activiteit (interactieve brainstorm),
  • direct browsen op internet,
  • een player voor afspelen van Notebook- en pdf-bestanden vanaf USB-stick,
    NB: In de toekomst kun je op deze wijze ook PowerPoint-presentaties direct vanaf de USB-stick openen.
  • draadloos presenteren vanaf eigen devices (mobiel, tablet of laptop)
    Let op: Draadloos presenteren is voorlopig beschikbaar in bèta. De functionaliteit wordt nog verder getest en verbeterd.

  • Wanneer je onderaan op het bord op het grijze streepje klikt, dan opent het hoofdmenu van de software (zie figuur). Je kunt van hieruit bijv. het whiteboard of de browser openen door op het desbetreffende icoon te klikken. Specifieke informatie over alle functionaliteiten van de iQ Player vind je op: https://support.smarttech.com/docs/software/iq/en/home.cshtml.

    Mocht de software van het scherm een ‘storing’ hebben (bijv. geen verbinding met het internet), dan kun je hem reseten door de knop met het halve maantje links onder op het scherm een tijdje ingedrukt te houden. Het bord start dan opnieuw op.

  • Menu Smart Board Software (foto team ICT-FOO)

Whiteboard

  • Het whiteboard is interactief! Onderaan het scherm staat een QR-code. Als je vanuit de Smart Kapp App op je mobiel of tablet deze QR-code scant, dan kun je via je eigen device het whiteboard bekijken en interactief meewerken (zie figuur). Vanuit die App kun je vervolgens met een link andere deelnemers (bijv. je studenten) uitnodigen om mee te kijken en te werken.

    Let op: Vooraf moeten deelnemers hiervoor wel op het eigen mobiele device vanuit de (Google of Apple) play store de Smart Kapp App installeren. Je kunt de resultaten ook bewaren in je eigen App om later weer mee verder te werken. Na afloop van de sessie kun je de beschreven whiteboards ook als PDF opslaan via de App, of vanaf het scherm zelf op een USB-stick. De USB stick kun je daarvoor aan de linkerzijkant in het Smart Board steken.

    TIP: Je kunt tijdens een les op het bedieningspaneel wisselen tussen de laptop (voor bijv. gebruik van je PowerPoint met annotatie) en de keuze ‘wireless’ voor het gebruik van het whiteboard. Bij het wisselen blijft de actuele situatie steeds bewaard.

  • Delen interactief whiteboard (Bron: Smart)

Afsluiten

Let op: Als je gewerkt hebt met de player op het Smart Board dan wil je wellicht het bord ‘schoon’ achter te laten zodat jouw aantekeningen niet door derden gezien worden. Dat doe je als volgt:

  1. Ga vanuit het whiteboard naar de ‘library’ door op het ‘files’ icoon te klikken dat weergegeven wordt op het menu-scherm (onderaan). Daar vind je een overzicht van alle automatisch bewaarde whiteboards in de software en kun je ze eenvoudig verwijderen.
  2. Klik daarna in het hoofdmenu van de software op de knop ‘Clean Up’ om ook al jouw andere gebruikersgegevens te wissen, bijv. de geschiedenis van de internet browser.

SMART Notebook Software

Na installeren vanuit het Software Center is de SMART Notebook Software (zie figuur) beschikbaar om je lessen mee te geven. Dit biedt je rijkere functionaliteit dan PowerPoint om je lessen interactiever mee vorm te geven. Later zullen we meer info delen over krachtige didactische inzet van deze software in een apart artikel.

  • Alvast een paar tips & tricks…

    • Je kunt bestaande PowerPoints importeren om als basis te gebruiken voor te ontwikkelen lessen.
    • Je kunt eenvoudig YouTube video’s insluiten die automatisch afspelen zonder dat er reclame aan vooraf gaat.
    • Je kunt in een online afbeeldingenbibliotheek zoeken naar materiaal dat vrij is van auteursrechten.
  • SMART Notebook Software (Bron: Smart)

Wanneer je na de les jouw de Notebook wilt delen met studenten, dan zijn hier twee manieren voor:

  1. Je kunt het complete bestand delen via de digitale leeromgeving en jouw studenten vragen (aanraden) om zelf de software te installeren vanaf https://support.smarttech.com/en/downloads. Ook in ‘limited mode’ kunnen studenten de bestanden openen.
  2. Je kunt het bestand exporteren naar pdf of als PowerPoint-bestand, via ‘Bestand’ en dan ‘Exporteren als’. Het is afhankelijk van de situatie wat je het beste kunt doen: een pdf geeft meestal het netste resultaat, maar een PowerPoint is makkelijker aan te passen. Dit bestand kun je (eventueel na bewerken) delen via de digitale leeromgeving.

Meer lezen?

  • Op https://training.smarttech.com/ kun je jezelf gratis scholen in het gebruik van het SMART Board en alle software.
  • Via het YouTube-kanaal Educator2Educator kun je vele video’s vinden van Smart én ervaren gebruikers. Daarin kun je uitleg vinden over de toepassing van een functionaliteit, of inspiratie opdoen over didactische toepassingen. Kijk hier: https://www.youtube.com/user/smarted2ed/playlists.

Originele bron:

Geef een antwoord

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijs – Onderzoek FG & FBSV 2024