• Padlet of MS Whiteboard?

Padlet of MS Whiteboard?

Het whiteboard: onmisbaar tijdens menig brainstorm of samenwerksessie. Naast de flip-over of het fysieke whiteboard, zijn er ook online handige tools beschikbaar voor je online/fysieke lessen. Welke tool je het beste kan gebruiken, hangt af van je doel, de studenten of collega’s met wie je dit gaat gebruiken en hoe vaak je zo’n bord gaat gebruiken. De tools verschillen namelijk in het aantal functionaliteiten en daarom ook in hoe snel het ontwerp van het bord en de gebruiker van het bord de tool leert gebruiken.

In dit artikel bespreken we Padlet en MS Whiteboard. 

Padlet

Padlet is geen traditioneel whiteboard, maar kan interactief gebruikt worden door je studenten. Deze tool is voor de HvA gratis te gebruiken door naar https://hva.padlet.org te gaan en met je HvA account in te loggen.

Waarvoor gebruik je het?

Padlet kun je op verschillende manieren en momenten inzetten. Zowel voor, tijdens als na het college kan het van toegevoegde waarde zijn.

  • Voorafgaand aan het college kun je vragen van studenten verzamelen op een Padlet om in de les te bespreken.
  • Tijdens je synchrone les kan een Padlet goed van pas komen bij een werkvorm als ”de carrousel”. In iedere hoek van het lokaal (of op een PowerPoint) hangt een prikkelende stelling. In groepjes bedenken studenten voor- en tegenargumenten welke ze invoeren op de Padlet. Na een aantal minuten draaien de groepjes door en vullen ze de input van de andere groepjes aan, totdat alle groepjes langs alle stellingen zijn geweest. De opbrengst wordt verzameld op de Padlet zodat iedereen kan meekijken.
  • Je kunt ook je studenten vragen zelf een Padlet aan te maken en te delen.

Zo zijn er nog legio opties om een Padlet in te zetten in het onderwijs.

  • Hoe maak je een Padlet aan?

    Om gebruik te maken van een Padlet, ga je naar hva.padlet.org en log je via Microsoft in met je HvA-account. Zodra je bent ingelogd, kom je op jouw persoonlijke pagina terecht. Hier kun je de Padlets vinden die je eerder hebt gemaakt, die met jou zijn gedeeld of waaraan je deelneemt/hebt genomen.

    Om een nieuwe Padlet te maken, klik je op ‘maak een Padlet’. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende templates die vervolgens weer naar eigen smaak aan te passen zijn. Als je tijdens het college bijvoorbeeld input van verschillende groepen wilt verzamelen op meerdere casussen, is het template ‘Kolom’ geschikt. Hiermee kun je de input verdelen over verschillende kolommen, voor iedere casus één kolom.

    Zie voor meer uitleg de Lecturer Course: Padlet (handleidingen en video’s)

     

    Hoe gebruik je het?

    Als docent (of student) zet je een prikbord klaar. Studenten kunnen dan de input als digitale post-its op het prikbord ”plakken”. Deze digitale post-it kan van alles zijn: foto, bestand, voicerecording, tekeningen, youtube video’s etcetera. Iedereen kan op het grote scherm of via een eigen device meekijken naar wat de opbrengst is van de hele klas.

Voor- en Nadelen

Voordelen

  • Je kan het prikbord voor, of na colleges inzetten
  • Door de templates kan je regie houden over hoe je borden eruit komen te zien
  • Bijna geen instructie nodig voor deelnemers
  • Redelijk eenvoudig om een bord aan te maken
  • Je kan veel rechten instellen in wie wat mag schrijven en beheren. Eventueel kan je de ”moderator”-optie activeren. Bijdragen van studenten komen dan niet direct op het bord, maar moet de moderator (bijvoorbeeld de docent) eerst goedkeuren.

Nadelen

  • Ontwerp kan even zoeken zijn
  • Wanneer je groepjes wilt laten samenwerken, maar niet wilt dat ze elkaars bijdragen kunnen zien Je kan ook een template maken en studenten vragen de Padlet te kopiëren en aan te passen. De studenten moeten hem dan zelf met de docent delen.
  • Bekijk elke keer je privacy settings en hoe je je Padlet deelt. ”Organisatiebreed” zorgt ervoor dat iedereen op de HvA de Padlet kan zien. Wees hier bewust van als je privacygevoelige informatie deelt. Zet de instelling bij het delen altijd op ”Geheim”.

Whiteboard van MS365

Het whiteboard van Microsoft 365 kun je eenvoudig toevoegen aan Team, kanaal of teams meeting.

Waarvoor gebruik je het?

Met de vernieuwde applicatie kan je samen een SWOT-analyse maken, Brainstormen met post-its, een project plannen en een scrumboard maken.

 

Wat kun je ermee?

Je kunt op het whiteboard eenvoudig iets opschrijven, post-its plakken en plaatjes plakken. Eventueel kun je gebruik maken van een bestaand template van Microsoft.

Groot voordeel: dit is een whiteboard dat je zo groot kan maken als je wilt. Elke gebruiker kan zelf een bepaalde kant op navigeren en een heel ander deel van het whiteboard zien. Door het wieltje van de muis te scrollen, zoom je in en uit.

 

Hoe open en deel je het?

Het whiteboard van Microsoft 365 kun je eenvoudig toevoegen aan een teams meeting. Wanneer je in de meeting bent, klik je op ”Inhoud Delen” en dan op ”Whiteboard”. Vervolgens wordt dit bord opgeslagen in de meeting, maar ook via office bij ”my whiteboards”.

  • Voor- en nadelen

    Voordelen

    • Vrij snel uit te leggen aan studenten die hier nieuw mee zijn
    • Eenvoudig spontaan erbij te pakken wanneer je het (online) nodig hebt.

     

    Nadelen

    • Er zijn twee opties bij het delen van rechten: meekijken of meedoen. Wanneer studenten meedoen, kunnen zij tekst, post-its etc verplaatsen en verwijderen.
    • Wordt snel rommelig bij een grote groepsgrootte. Afhankelijk van het doel adviseren we maximaal 10 studenten.
    • Wanneer je een bord voorafgaand aan een sessie wilt voorbereiden, dan moet je in de komende meeting alvast een whiteboard aanmaken en die bewerken. Je kan niet een whiteboard die je hebt gemaakt via My whiteboard, toevoegen aan een meeting.

Conclusie

Het hangt van je situatie af welke tool je het beste kan gebruiken.

Ga je de komende tijd met een vaste groep regelmatig online samenwerken? Of wil je studenten een oefening laten doen in de werkgroep en misschien wel deels ervoor of erna? Dan kan padlet jouw tool zijn.

Zit je in een online meeting en voel je plotseling de behoefte om e.e.a. schematisch weer te geven of een brainstorm te houden? Dan sluit Whiteboard wellicht het beste aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijs – Onderzoek FG & FBSV 2024